Keskustan kansanedustaja ja valtion liikuntaneuvoston varapuheenjohtaja Pasi Kivisaari kannattaa harrastamisen Suomen mallin jatkuvuuden turvaamista.
– Olemme totisen paikan edessä. Lasten ja nuorten harrastaminen on suorassa yhteydessä siihen, millainen tulevaisuus meillä on. Mikäli vallitseva suuntaus jatkuu, se tulevaisuus ei ole valoisa.
Kivisaari kiittelee sitä, että opetus- ja kulttuuriministeriö on lähtenyt voimallisesti pilotoimaan harrastamisen Suomen mallia. Tänä keväänä yli tuhat koulua jakavat 6,4 miljoonan euron määrärahan. Kivisaari kuitenkin toivoo, että mallista rakennetaan pysyvä.
– Nyt jos koskaan on aika tunnistaa tosiasiat. Harrastamisen suhteen on ajauduttu kahteen kestämättömään ongelmaan. Ensimmäinen on se, että harrastamisen yhdenvertaisuus on ollut hakoteillä. Toinen on se, että meillä on liikaa kotona makoilevia nuoria, joiden yksinäisyyttä ei kukaan tunnista. Meillä on harrastamisen rakennevamma, joka pitää pysyvillä toimenpiteillä oikaista.
Kivisaari näkee, että harrastamisen Suomen malli on vaikuttavuudessaan yksi merkittävimmistä hallituksen toimista.
– Se on huuto lasten ja nuorten tulevaisuuden puolesta.
Kivisaari korostaa, että kyse ei ole pelkästään korona-ajan ilmiöstä. Harrastamisen ympärille on pesiytynyt lieveilmiöitä. Liikuntaharrastus lopetetaan alakouluikäisenä, minkä jälkeen uutta harrastusta ei yleensä aloiteta. Taiteen perusopetuksessa luvut ovat samaa luokkaa.
Myös varusmiespalveluksessa on ollut pitkään nähtävissä, että kävely yleisurheilukentän ympäri tuottaa aivan liian monelle vaikeuksia.
– Näin ei voi jatkua. Kyse ei ole pelkästään fyysisen kunnon elementeistä, vaan lasten ja nuorten tulevaisuudesta hyvinvoivina ihmisinä.
Kivisaaren mukaan Suomen mallissa yhdistyvät lasten ja nuorten kuuleminen harrastustoiveista, olemassa olevien hyvien käytäntöjen ja toimintatapojen koordinoiminen sekä koulun ja harrastustoimijoiden yhteistyö. Koululaiskyselyn mukaan lasten ja nuorten toiveharrastuksen jakautuvat tasaisesti liikunta- ja kulttuurisektoreille.
Lisätietoja: kansanedustaja Pasi Kivisaari, puhelin 050 347 9334